„Egy alkotóműhely, mely előtted is nyitva áll!”

Inspiráció: Minták és ötletek Prágából

astronomical-clock-prague

Múlt héten meglátogattuk Lidat, kedves prágai barátunkat. Kerámiafestő stúdióját és a cseh fővárost is kíváncsi szemekkel pásztáztuk, és nem is kellett sokáig keresnünk a mintákat és ötleteket, ez a város annyira inspiráló! Az utcákat járva érdekes kirakatokat és üzleteket, díszes lámpákat és csodás műemlékeket láttunk. Ez a bejegyzés arról szól, hogyan tudod az ilyenfajta benyomásaidat a kerámiafestésre átültetni. Járj nyitott szemmel, az ötletek körülöttünk vannak – nem csak a neten és művészeti könyvekben!

Lida kreatív kávézója, a “Maluj Kreatívni Kavarna”,  a belvárostól 10 perc sétára található. Rengeteg nagyméretű, falra akasztott tálon mutatja be a különféle technikákat. Ez tetszett, mi is ráerősítünk majd a bemutató tányérokra.

Lidatól a belvárosba érkezve rögtön megragadott minket egy szecessziós kapu, a Grand Hotel és Secesni Restaurace bejárata. Tálon, kaspón, vázán is el tudjuk képzelni a mintáját, hamarosan megmutatjuk, mit alkottunk hatására.

Az óváros díszes lámpái közül is lefotóztunk egyet. Annyira szép, míves mindegyik, és olyan könnyen átültethető ez az indás minta a kerámiákra.

Az utcákat járva érdekes kirakatokat és üzleteket, éttermeket is láttunk. Megtaláltuk a prágai LEVES.-ot: Soup in the city. Bár más a hangulat, és nem akkora a tömeg (talán mert kevésbé jó a levesük, mint a magyar srácoknak :)) az elgondolás hasonló. Gyorsan válassz, és vidd, amerre szeretnéd! Illetve itt arra is van lehetőség, hogy leülj és fogyasztd el a levesed nyogodtan, netezve, a falra festett madarakat nézegetve. A madarak alá festett kábelek valódi lámpazsinórokként folytatódnak. Ezt nagyon ötletesnek találtuk, a madarakat pedig nagyon édeseknek. Fekete-fehér mintázatuk nagyon jól mutatna kerámián… bele is kezdtünk egy tálba, hamarosan megmutatjuk a kész alkotást.

A feliratok és az ablaküvegen lévő mintázat is jól nézett ki. Ha nincs mintaötleted, vagy sok a mondanivalód, nyugodtan díszítsd csupán írással a kerámiádat! Nagyon jól tud kinézni egy körbe-körbe írt tál vagy bögre.

Egy átjáróban rábukkantunk néhány, a Vitra Design Museum-ot bemuttó kirakatra. A design órák nagyon tetszettek. Így, óraként is, és mintaötletként is.

Ez az óra lett a kedvencünk, már készül is a tál, melyet ihletett:

És nézzétek ezeket a George Nelson órákat! Mintha kis lények lennének. És a könyv borítója sem semmi. Ezeket a leegyszerűsített formákat, fekete-fehérben, Te is megpróbálhatod kialakítani a neked tetsző, bonyolultabb körvonalú tárgyakra. Nagyon mutatós lesz! Ha a fekete-fehér kontrasztot még matt-fényes kontraszttal is kombinálod, tuti a siker!

Egy másik, színesebb kirakat is tele volt jobbnál-jobb mintájú tárgyakkal:

Itt láthatsz néhányat azok közül, melyek minket megfogtak. Ha tetszik valamelyik, töltsd le, nyomtasd ki, és használd kedvedre! A vitra felirat persze bármilyen más felirattal megoldható. A kusza vonalak – mintha ceruzavonalak, vagy vékony cérnaszálak lennének – betűkként gabalyodnak össze és válnak olvashatóvá. Jó ötlet, nem?

Egy könyvesbolt kirakatában pedig ez a petróleum lámpás plakát várt minket. Hát nem szép, ahogy az egyszerű halványsárga pöttyök ilyen vibráló mintát adnak ki? Ha megvalósítod, a szabályosságra figyelj! A belsejéből bármilyen formát “kivághatsz”.

De sokszor nem is kell messzire menni a mintaötletekért, csak nézz a lábad elé! Ez a sok kis kőből kirakott mintázat fogadott minket, ahogy a Vitra-s belső udvarból kikeveredtünk. Ez is pöttyös, akárcsak a petróleum, és akárcsak a MadeByYou egyik kedvenc technikája. Akár kombinálni is lehet a kettőt. A kis kövek 2 sarkában szabályos körök vannak, 2 oldalán pedig egyenes vonalban állnak a kis pöttyök. A belsejében a két irányt kell egyeztetni.

Egy antikvitás kirakatában ezeket a kerámiákat csodáltuk meg. Ha megnézed, nem is olyan bonyolultak ezek a kínai minták, csak a stílustát csípd el!

A csodás műemlékek, érdekes mintájú kovácsoltvas korlátok és erkélyek sűrűn követik egymást Prágában. Minden fotónkkal nem is akarlak bombázni Benneteket, azonban ezt a Károly-hídon látott, lakatokkal ékesített kis korlátot megmutatom. A hídon arra a helyre, ahol vízbe taszították Nepomuki Szent Jánost (aki mára a csehek védőszentjévé vált), egy csillagokkal ellátott sárgaréz domborművet helyeztek el. A legenda szerint annak, aki úgy érinti meg a domborművet, hogy minden ujja egy-egy csillagot érint, teljesül egy titkos kívánsága. Megsimogattuk a kis arany figurát, mert (nem csak titkon) szeretnénk mihamarabb visszalátogatni az inspiráló és hangulatos cseh fővárosba…

…Ahonnan Kisvakond mindenkit szeretettel üdvözöl, égetés előtt és után is! :)

Ha Neked is vannak inspiráló, kerámiákra átültethető fotóid Prágáról, küldd el nekünk, szívesen fogadjuk!

 

Szólj hozzá Te is!

Ez szintén tetszeni fog:

Videó galéria

Tovább a videókhoz
Még több ötlet

Szeretnél értesülni akcióinkról, programjainkról, újdonságainkról? Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre. Csak add meg keresztneved és email címed!

Kérlek add meg az e-mail címedet!

(Ahhoz, hogy értesülj ajánlatainkról és igénybe tudd venni kedvezményeinket mindkét mező jelölése szükséges.)

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Biztosítunk róla, hogy adataidat módosíthatod, hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod. Részletek: www.madebyyou.hu/adatmodositas/

Rólunk mondták

Azért járok Hozzátok, hogy tapasztalatokat szerezzek, hogy elfeledjek minden stresszt az életemben, hogy létrehozzak valamit, amivel örömet szerezhetek, ami csak az én érdemem, ha szép, ha pedig vmi nem sikerült teljesen, abból tanulhatok, mást meg nem okolhatok érte. :)

Hársas Judit

Hihetetlen jó a hangulat Nálatok. Akár a párommal, akár barátokkal voltunk ott, mindig úgy jöttem el, hogy még maradni akarok, és ne menjünk még. Igazi kiapcsolódásnak érzem, olyan a Nálatok töltött idő, mintha kiszakadnék a hétköznapokból.

Bedő Hajni

Még több vélemény »
Kik vagyunk?
Egy alkotóműhely, mely előtted is nyitva áll. Bármikor is térsz be hozzánk, csapatunk valamelyik tagja a segítségedre lesz, hogy olyat alkoss, melyre biztosan büszke leszel. 
 
 

 
BLOG BLOG BLOG

Mozaik technika

Törött csempék, bögrék, tányérok és egyéb kerámiák újrahasznosításával készíts magadnak mediterrán hangulatú kaspót vagy színes, jókedvre-derítő tükörkeretet! Készíts mozaikkal borított mediterrán ...

Mit árulnak el rólunk a színek?

Elmerengtél már azon, hogy amikor festeni jössz a MadeByYou-ba, miért éppen azokat a színeket választod, amikor festékekért nyúlsz? Ha eddig még nem, ...

Van még olvasnivaló itt: Blog (még 9 bejegyzés)
Fofoto 600

Read previous post:
Fofoto 600
Mártogatós tál – Túl a bögréken sorozat IV.

Tudod, mennyi mindent festhetsz a bögréken túl? És tudod, hányféle módon variálhatod a nálunk található formákat? 'Túl a bögréken' sorozatunkban...

Close