„Egy alkotóműhely, mely előtted is nyitva áll!”

Inspiráció: Minták és ötletek Prágából

astronomical-clock-prague

Múlt héten meglátogattuk Lidat, kedves prágai barátunkat. Kerámiafestő stúdióját és a cseh fővárost is kíváncsi szemekkel pásztáztuk, és nem is kellett sokáig keresnünk a mintákat és ötleteket, ez a város annyira inspiráló! Az utcákat járva érdekes kirakatokat és üzleteket, díszes lámpákat és csodás műemlékeket láttunk. Ez a bejegyzés arról szól, hogyan tudod az ilyenfajta benyomásaidat a kerámiafestésre átültetni. Járj nyitott szemmel, az ötletek körülöttünk vannak – nem csak a neten és művészeti könyvekben!

Lida kreatív kávézója, a “Maluj Kreatívni Kavarna”,  a belvárostól 10 perc sétára található. Rengeteg nagyméretű, falra akasztott tálon mutatja be a különféle technikákat. Ez tetszett, mi is ráerősítünk majd a bemutató tányérokra.

Lidatól a belvárosba érkezve rögtön megragadott minket egy szecessziós kapu, a Grand Hotel és Secesni Restaurace bejárata. Tálon, kaspón, vázán is el tudjuk képzelni a mintáját, hamarosan megmutatjuk, mit alkottunk hatására.

Az óváros díszes lámpái közül is lefotóztunk egyet. Annyira szép, míves mindegyik, és olyan könnyen átültethető ez az indás minta a kerámiákra.

Az utcákat járva érdekes kirakatokat és üzleteket, éttermeket is láttunk. Megtaláltuk a prágai LEVES.-ot: Soup in the city. Bár más a hangulat, és nem akkora a tömeg (talán mert kevésbé jó a levesük, mint a magyar srácoknak :)) az elgondolás hasonló. Gyorsan válassz, és vidd, amerre szeretnéd! Illetve itt arra is van lehetőség, hogy leülj és fogyasztd el a levesed nyogodtan, netezve, a falra festett madarakat nézegetve. A madarak alá festett kábelek valódi lámpazsinórokként folytatódnak. Ezt nagyon ötletesnek találtuk, a madarakat pedig nagyon édeseknek. Fekete-fehér mintázatuk nagyon jól mutatna kerámián… bele is kezdtünk egy tálba, hamarosan megmutatjuk a kész alkotást.

A feliratok és az ablaküvegen lévő mintázat is jól nézett ki. Ha nincs mintaötleted, vagy sok a mondanivalód, nyugodtan díszítsd csupán írással a kerámiádat! Nagyon jól tud kinézni egy körbe-körbe írt tál vagy bögre.

Egy átjáróban rábukkantunk néhány, a Vitra Design Museum-ot bemuttó kirakatra. A design órák nagyon tetszettek. Így, óraként is, és mintaötletként is.

Ez az óra lett a kedvencünk, már készül is a tál, melyet ihletett:

És nézzétek ezeket a George Nelson órákat! Mintha kis lények lennének. És a könyv borítója sem semmi. Ezeket a leegyszerűsített formákat, fekete-fehérben, Te is megpróbálhatod kialakítani a neked tetsző, bonyolultabb körvonalú tárgyakra. Nagyon mutatós lesz! Ha a fekete-fehér kontrasztot még matt-fényes kontraszttal is kombinálod, tuti a siker!

Egy másik, színesebb kirakat is tele volt jobbnál-jobb mintájú tárgyakkal:

Itt láthatsz néhányat azok közül, melyek minket megfogtak. Ha tetszik valamelyik, töltsd le, nyomtasd ki, és használd kedvedre! A vitra felirat persze bármilyen más felirattal megoldható. A kusza vonalak – mintha ceruzavonalak, vagy vékony cérnaszálak lennének – betűkként gabalyodnak össze és válnak olvashatóvá. Jó ötlet, nem?

Egy könyvesbolt kirakatában pedig ez a petróleum lámpás plakát várt minket. Hát nem szép, ahogy az egyszerű halványsárga pöttyök ilyen vibráló mintát adnak ki? Ha megvalósítod, a szabályosságra figyelj! A belsejéből bármilyen formát “kivághatsz”.

De sokszor nem is kell messzire menni a mintaötletekért, csak nézz a lábad elé! Ez a sok kis kőből kirakott mintázat fogadott minket, ahogy a Vitra-s belső udvarból kikeveredtünk. Ez is pöttyös, akárcsak a petróleum, és akárcsak a MadeByYou egyik kedvenc technikája. Akár kombinálni is lehet a kettőt. A kis kövek 2 sarkában szabályos körök vannak, 2 oldalán pedig egyenes vonalban állnak a kis pöttyök. A belsejében a két irányt kell egyeztetni.

Egy antikvitás kirakatában ezeket a kerámiákat csodáltuk meg. Ha megnézed, nem is olyan bonyolultak ezek a kínai minták, csak a stílustát csípd el!

A csodás műemlékek, érdekes mintájú kovácsoltvas korlátok és erkélyek sűrűn követik egymást Prágában. Minden fotónkkal nem is akarlak bombázni Benneteket, azonban ezt a Károly-hídon látott, lakatokkal ékesített kis korlátot megmutatom. A hídon arra a helyre, ahol vízbe taszították Nepomuki Szent Jánost (aki mára a csehek védőszentjévé vált), egy csillagokkal ellátott sárgaréz domborművet helyeztek el. A legenda szerint annak, aki úgy érinti meg a domborművet, hogy minden ujja egy-egy csillagot érint, teljesül egy titkos kívánsága. Megsimogattuk a kis arany figurát, mert (nem csak titkon) szeretnénk mihamarabb visszalátogatni az inspiráló és hangulatos cseh fővárosba…

…Ahonnan Kisvakond mindenkit szeretettel üdvözöl, égetés előtt és után is! :)

Ha Neked is vannak inspiráló, kerámiákra átültethető fotóid Prágáról, küldd el nekünk, szívesen fogadjuk!

 

Szólj hozzá Te is!

Ez szintén tetszeni fog:

Videó galéria

Tovább a videókhoz
Még több ötlet

Szeretnél értesülni akcióinkról, programjainkról, újdonságainkról? Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre. Csak add meg keresztneved és email címed!

Kérlek add meg az e-mail címedet!

(Ahhoz, hogy értesülj ajánlatainkról és igénybe tudd venni kedvezményeinket mindkét mező jelölése szükséges.)

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Biztosítunk róla, hogy adataidat módosíthatod, hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod. Részletek: www.madebyyou.hu/adatmodositas/

Rólunk mondták

Nagyszerűen éreztük magunkat én, és a kedvesem, Csilla. Szeretnénk többször is visszatérni ide.

Tabáni István, a Csillag születik nyertese

Legfőképpen inspiráció számomra, amikor elmegyek hozzátok, és nagyon kellemes környezetben, nagyon kedves emberekkel, nagyon szép dolgokat készíthetek…hogy látom, hogy a nulláról létrehoztatok egy ilyen helyet, és hogy az emberek szeretik :).

Hársas Judit

Még több vélemény »
Kik vagyunk?
Egy alkotóműhely, mely előtted is nyitva áll. Bármikor is térsz be hozzánk, csapatunk valamelyik tagja a segítségedre lesz, hogy olyat alkoss, melyre biztosan büszke leszel. 
 
 

 
BLOG BLOG BLOG

Mozaik technika

Törött csempék, bögrék, tányérok és egyéb kerámiák újrahasznosításával készíts magadnak mediterrán hangulatú kaspót vagy színes, jókedvre-derítő tükörkeretet! Készíts mozaikkal borított mediterrán ...

Újdonság! Fogas csempékből

Egy újabb ötlet arra, mi mindent készíthetsz még kerámiából a bögréken túl. Ennél a fogasnál olyan mintákat használtunk fel, melyekkel ...

Van még olvasnivaló itt: Blog (még 9 bejegyzés)
Fofoto 600

Read previous post:
Fofoto 600
Mártogatós tál – Túl a bögréken sorozat IV.

Tudod, mennyi mindent festhetsz a bögréken túl? És tudod, hányféle módon variálhatod a nálunk található formákat? 'Túl a bögréken' sorozatunkban...

Close