„Egy alkotóműhely, mely előtted is nyitva áll!”

Mi történik a színfalak mögött?

egetes utan 600

Van egy kis – minket is lenyűgöző – csodája annak, ahogyan a színes festékmázak viselkednek a festéstől kezdve a száradáson át a kiégetetés után látott eredményig. Azt már  biztosan Ti is észrevettétek, hogy száradás közben a festékek fakulnak. A piros rózsaszínnek látszik, a fekete szürkének, a padlizsán világos lilának, a halványabb színek pedig szinte fehérnek. Amikor leadjátok nekünk a megfestett kerámiákat, mind fénytelen, halvány és fakó. (Van, akinek így tetszik – nekik is van egy jó hírünk!:)) Majd amikor pár nappal később eljöttök átvenni őket, a művek fényesek és intenzív színekben pompáznak.

Mi történik a kerámiákkal a leadás és az átvétel között?

Először is, hagyjuk, hogy minden festett felület teljesen megszáradjon – így tud majd megtapadni rajta egy következő réteg. Minden kerámiát – néhány technika kivételével – egy kékeszöld fedőmázba mártunk. Ilyenkor nagyon ijesztően néznek ki a műveitek: mintha mind-mind egyforma színű lenne. De nincs ok aggodalomra! Ez a zöldeskék fedőmáz az égetés során átlátszóvá válik. Azért szükséges, hogy színezett legyen a máz, hogy láthassuk, tényleg a kerámia egész felületét befedte-e, és azért szükséges a kerámia egész felületét befednie, hogy Ti majd használni tudjátok, hogy sehol ne szívják be a nedvességet a bögrék, vázák, müzlistálak.

Mázazás és előkészítés

Hagynunk kell ezt a mázréteget is megszáradni, csak ezután következhet egy újabb lépés: minden kerámiának az alsó peremét vagy lábát teljesen letöröljük. Miért van erre szükség? Az olvadt máz jó ragasztóanyag, így ha egy mázas felület a kemencében hozzáér valamihez, odaég. De mi nem akarjuk, hogy a kerámiáitok beleragadjanak a kemencébe! A máznak ezt a tulajdonságát használjuk azonban ki, ha két formát szeretnénk egymáshoz ragasztani, mint ezeken a tálakon:

Beindították a fantáziád?

Amint minden kerámia elő van készítve az égetésre, tehát be van mázazva és le van törölve az alsó felülete, elkezdjük bepakolni a kemencét. Ez egy jó kis ‘játék’: polcokat kell építenünk lábakból és égetőlapokból. Egy-egy polcra kerülnek a hasonló magasságú kerámiák. Csak akkor tudunk egy újabb polcot berakni, ha már az előzőt telepakoltuk, később erre már nem lesz lehetőség. Mivel a máz miatt összeragadhatnak az érintkező kerámiák, figyelnünk kell rá, hogy kellő távolságra legyenek egymástól. Az egy kicsit logikai játék szerű, hogy milyen elrendezésben fér el a legtöbb kerámia egy polcon. Ezzel kell sakkoznunk, amikor valakinek sürgős az égetés, de a kemence már tele van. Általában sikerül elhelyeznünk a kerámiákat, sajnáljuk, ha – egy-egy nagyobb tárgy esetében – éppen nem.

Amint bepakoltuk a kemencét, kezdődhet az égetés. A kemencét több óra alatt 1000 fokra fűtjük, majd rövid ideig ezen a hőmérsékleten tartjuk. Így érik el a mázak a végleges színüket. Majd kb. másfél nap alatt lassan szobahőmérsékletűre hűtjük a kemencét és benne a kerámiákat. Miért nem lehet folyamatosan, egyesével berakni a kerámiákat? És miért nem lehet korábban kiszedni egy-egy darabot, ha valakinek sürgős? Pontosan emiatt az égetési technológia miatt. A nálunk használt festékmázaknak erre az égetési folyamatra van szükségük, hogy szép színük legyen. Továbbá a kerámiák sérülhetnek, elrepedhetnek, ha túl gyorsan fűtjük vagy hűtjük le őket. Ezt inkább nem rizikóztatjuk!

Számunkra is mindig izgalmas, amikor a kihűlt kemencébe bekukucskálhatunk, és meglátjuk a kész, színes kerámiákat. Tudjuk, milyen érzés számotokra, amikor kíváncsian és izgatottan jöttök átvenni a műveiteket. Az egyedi, kézzel készült tárgyakkal van bőven munka, de nagyon megéri, igaz? Mit gondoltok?

Szólj hozzá Te is!

Ez szintén tetszeni fog:

Videó galéria

Tovább a videókhoz
Még több ötlet

Szeretnél értesülni akcióinkról, programjainkról, újdonságainkról? Itt iratkozhatsz fel hírlevelünkre. Csak add meg keresztneved és email címed!

Kérlek add meg az e-mail címedet!

(Ahhoz, hogy értesülj ajánlatainkról és igénybe tudd venni kedvezményeinket mindkét mező jelölése szükséges.)

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!

Biztosítunk róla, hogy adataidat módosíthatod, hozzájárulásodat bármikor visszavonhatod. Részletek: www.madebyyou.hu/adatmodositas/

Rólunk mondták

A csajokkal a MadeByYou-ban és egy pubban is tudunk beszélgetni, de a pénzt, amit elinnánk, inkább maradandó dologra költjük és még büszkék is vagyunk magunkra utána. Kocsmázás után ez nem mindig mondható el. :) Egy pont a MBY-nak, mert remek hely szociális tevékenységre. :)

Marton Edit

Azért járok Hozzátok, hogy tapasztalatokat szerezzek, hogy elfeledjek minden stresszt az életemben, hogy létrehozzak valamit, amivel örömet szerezhetek, ami csak az én érdemem, ha szép, ha pedig vmi nem sikerült teljesen, abból tanulhatok, mást meg nem okolhatok érte. :)

Hársas Judit

Még több vélemény »
Kik vagyunk?
Egy alkotóműhely, mely előtted is nyitva áll. Bármikor is térsz be hozzánk, csapatunk valamelyik tagja a segítségedre lesz, hogy olyat alkoss, melyre biztosan büszke leszel. 
 
 

 
BLOG BLOG BLOG

Tükröm, tükröm… Túl a bögréken sorozat III.

Ha már sokféle formát kipróbáltál a MadeByYou-ban, és szeretnél valami újdonságot, túl a bögréken, tányérokon és vázákon, akkor itt egy ...

Hogyan válassz mintát?

Vannak, akik konkrét elképzelésekkel érkeznek a MadeByYou-ba, és vannak, akik csak az üzletben gondolják ki, mit fognak festeni. A spontán ...

Read previous post:
IMG_2086
Üvegékszer készítés

Szeretnél minden ruhádhoz színben passzoló üveggyűrűt? Örülnél a személyiségedhez illő ékszereknek? Jó érzés lenne a szürke hétköznapokon még több színnel...

Close