Hogyan válassz mintát?

Vannak, akik konkrét elképzelésekkel érkeznek a MadeByYou-ba, és vannak, akik csak az üzletben gondolják ki, mit fognak festeni. A spontán alkotásnak is megvan a varázsa, sokszor a pár perc alatt kigondolt és felrajzolt mintákból sülnek ki a legszebb művek. Azonban ha előre készülsz, igazán személyre szóló kerámiákat festhetsz, és az üzletben már egy percet sem kell tanácstalanul nézelődnöd, keresgélned. Itt van néhány jó tanács, hogyan válassz mintát!

Járj nyitott szemmel!

Ha meglátsz egy ötletes plakátot, egy szép tapétát vagy mintás textilt, fotózd le! Ha egy könyvben, újságban, “síkban” találod a mintát, le is fénymásolhatod. Mi is folyamatosan így gyűjtögetünk. Ezeken a fotókon csomagolópapírt, ajándékkártyát, edényalátétet, katalógus borítót, zsepis dobozt és egy textilből készült tárcát láthatsz…

Gondold újra a mintát!

Megkönnyíted a saját dolgodat, ha nem akarod egy az egyben megfesteni a mintát! Vannak olyan aprólékos elemek, vonalak, pöttyök, melyeket elhagyhatsz, a színes kerámián úgy is jól fognak mutatni. Ha van egy fénymásolatod a választott mintáról, azon vastagabb filccel rajzold körbe a fő vonalakat! Hunyorítva látni fogod, hogy a minta így is jól mutat-e, vagy kell-e még rá néhány részlet! Ne feledd, hogy erős színekhez mindent háromszor kell majd átfestened! Úgy részletezd a mintát, hogy legyen hozzá türelmed! Ezt az indiai henna mintát felnagyítottuk, és csak egy-egy elemét festettük rá kontúrral a bögrére:

Nagyítsd fel!

Az is könnyebbség lehet, ha a mintát felnagyítod. Ne akarj pl. miniatűr indiai textil-mintákat festeni egy pici csészére. Próbáld ki, milyen, ha másfél-kétszeresére nagyítod (fénymásolóval) a mintát! Valószínűleg így is szép és mutatós lesz! A fekete-fehér bögre aprólékos mintáját mi is felnagyítottuk. (Rózsavölgyi csokoládé csomagolása)

Hogyan tudom átrajzolni a mintát a kerámiára?

Ha könnyen megy a rajzolás, szabad kézzel és ceruzával felskiccelheted a mintát a kerámiára. Ha inkább másolnál, létezik egy csodás eszközünk erre: a kerámiaindigó. Ez egy sima rózsaszín lapnak tűnik, de annál sokkal többet tud: ha a minta alá helyezed, és a minta vonalait körbe rajzolod egy hegyes ceruzával vagy tollal, a kerámián az átrajzolt vonalak szürkén meg fognak látszódni…és már neki is állhatsz a festésnek! A ceruza és indigó vonalaival nem kell letörülnöd, mindkettő elég a kemencében.

Minták a neten

Vannak oldalak, pl. a shutterstock, ahol rengeteg mintát találsz. Csak nyomtasd ki őket és a kerámia-indigós módszerrel át tudod rajzolni a szükséges vonalakat a kerámiára. A Google képkeresőjében tematikusan is kereshetsz, ha már tudod, milyen témában szeretnél festeni.

Minták százai várnak a MadeByYou-ban is

A MadeByYou-ban több mappa is rendelkezésedre áll, ha nincs mintaötleted. Ezeket igyekeztünk tematikusan, témák szerint csoportosítani. Választhatsz virágminták, állatfigurák, rajzfilmfigurák, képeslapok, nonfiguratív minták, művészeti irányzatok és és különféle kultúrák alkotásai közül.

Nyomdáink is megkönnyíthetik a dolgodat. Ezek mintázott, rugalmas szilikon-csíkok, melyeket a kerámiára tudsz helyezni, miután szivaccsal megfestetted a felületüket. A minták közt vannak sorminták, figurák, növénymotívumok. A nyomdákkal különösen gyorsan dolgozhatsz.

Ha nem a mintát, hanem a színeket választod ki, és keresel egy technikát, mely tetszik, mi szívesen megtanítjuk. Így is biztosan szép és különleges alkotásod születik majd. Itt láthatsz néhány technikát a sok közül:

Ha van időd, készülj, és járj nyitott szemmel! Ha nincs, mi is sok-sok ötlettel várunk! Jó minta-gyűjtést és kellemes alkotást! 🙂

 

0
    0
    Kosarad
    Kosarad jelenleg üresVissza a webshopba