Kéz- és láblenyomatos kerámiák

Amikor egy icipici újszülött belecsöppen egy családba, hamar rádöbbenünk, hogy az idő villámgyorsan repül velük, a mini kezek és lábak egyre nagyobbak lesznek… és ezt a növekedést nem lehet megállítani, az időt sem lelassítani… Azonban van egy lehetőségünk: egy-egy pillanatot megörökíteni.

Ha Te is szívesen emléket állítanál a pici pracliknak és a mini lábikóknak, akkor mutatunk egy módszert arra, hogyan készíts kéz- és láblenyomatos bögrét, tányért, poharat… Detti kolleganőnk és kisfia vállalták, hogy saját kéz- és lábnyom készítő délutánjukat megosztják Veled.

 

 

Mi kell hozzá?

  • natúr, máz nélküli kerámia
  • kerámiafesték, ecset, szivacs, víz
  • ceruza a vázlat elkészítéséhez
  • egy alkotókedvű, teli hasú gyermek apró, pici végtagokkal…

A tányérra egy “LOVE” feliratot terveztünk a nagymamának, úgy, hogy a kis talpnyomok helyettesítsék a “V” betűt. Nem kötelező alapszínt adni a kerámiának, (hiszen az elkészült alkotás be lesz mártva még átlátszó mázba is, így a festetlen részek is fényesek és vízhatlanok lesznek), de mi most “jégkék” alapszínt és “kékszakáll” talplenyomatot képzeltünk el. Alapozni 3 rétegben érdemes ha ecsettel dolgozunk, vagy 2 rétegben is elegendő ha szivacsot használunk és pacsmagolva visszük fel a festéket. A művelet pár pillanat alatt megvan, mert a festék gyorsan szárad.

A szivacsot a pici is megfoghatja – érdekes lehet számára, és a festék langyos vízzel könnyen lemosható.

 

Ha megvagyunk az alapszínnel, akkor következhetnek a lábnyomok, hiszen a feliratot könnyebb a talpnyomhoz igazítani, mint fordítva.

TIPP: a kezecskéket és a lábakat ecsettel és szivaccsal is befestheted, de érdemes nagyon élénk, kissé sötétebb színeket választani, mert ezeket csak egyszer fogjuk rányomni a kerámiára. Mi tűzpiros és sötétzöld színeket választottunk a kezeknek, nagyon sötétkéket pedig a talpak színeinek. Ha egy feliratban váltasz ki egy betűt a kéz- vagy lábnyomokkal, akkor érdemes ugyanazt a színt használni minden betűhöz…akkor egyértelműbb a felirat.

 

A festékek bőrre kerülése miatt nem kell aggódni, nem okoznak bőrirritációt és nem is mérgezőek természetesen. Egy nedves ronggyal vagy vízzel le lehet mosni a talpacskákról a festéket és jöhet egy kis pihenő a babáknak, amíg ceruzával felrajzoljuk a felirat többi betűjét. A halvány ceruzavonalak mind eltűnnek a kerámia égetése során, csak az ecsettel megfestett vonalak maradnak meg tartósan. A tányérra a feliraton kívül az alkotó neve és születési dátuma került csupán… illetve még egy kis kék festéket fröcsköltünk rá ecsettel. Ha igazán személyessé szeretnéd tenni a tárgyat, akkor a tányér hátuljára írj kedves üzenetet a megajándékozottnak!

A tányér után egy kézlenyomatos bögrét is készítettünk, itt alapozás nélkül a natúr kerámiára kerültek a nyomatok. Az üres részek egy-egy laza ecsetvonással lettek színesítve, melyet hígított festékkel vittünk fel a felületre, ezután cián színű kontúrral kerültek rá a kicsi szívek – ezeket elég egyetlen rétegben megrajzolni. A belsejébe pöttyös “wasabi” színű festék került, ecsettel 3 rétegben, a bögre füle pedig élénk narancssárga színezést kapott.

Az alkotó fiatal korából adódóan (4 hónapos) nem sikerült minden mintát középre helyeznünk, de minket ez egy cseppet sem zavar… Ha Ti mégis újra próbálkoznátok egy-egy kéz- vagy talplenyomattal, akkor csak egy nedves szivacsra van szükségetek és le tudjátok szedni az elrontott festéket a kerámiáról.

Az alkotásaink pár nap alatt elkészültek és nagy-nagy sikert arattak a nagymamánál. Jó érzés egy ilyen bögréből inni a kávét reggelente… de nagyon különleges élmény lesz az érettségije napján is ebből hörpölni!

Nektek is kellemes közös alkotást kívánunk, és sok-sok örömöt a saját készítésű alkotásaitokkal!

0
    0
    Kosarad
    Kosarad jelenleg üresVissza a webshopba