Túl a bögréken… – Mártogatós tál

Tudod, mennyi mindent festhetsz a bögréken túl? És tudod, hányféle módon variálhatod a nálunk található formákat? ‘Túl a bögréken’ sorozatunkban ezt mutatjuk be. Ezúttal lépésről lépésre követhetsz minket egy 2 részes,  de “eggyé vált” mártogatás tál elkészítésében.

Ennél a kínáló tálnál kihasználtuk a máz ragasztó tulajdonságát: ahol égetés közben érintkeznek a mázas felületek, ott összeragadnak. A mintát mindkét tálra megfestettük: a felülre kerülő 14 cm-es tálra, és az alsó 27 cm-es tálra is.

Ezeket használtuk a 2 tányéron túl:

– napsárga és vérnarancs festékmáz
– 2 különleges máz: kristályos tahiti és kristályos lila. Ezek apró darabkákkal vannak tele, melyek a kemencében elolvadnak és elterülnek. Ezért láthatod foltosnak égetés után a zöldes és a lila felületeket
– ceruza
– vékony ecsetek a minta kifestésére és legyező ecset a nagyobb felületekhez.

 

Először rajzold fel a mintát az alsó tányérra, majd helyezd rá a kisebbiket, és a minta kitakart részét rajzold fel erre is. Használhatsz kerámiaindigót is, ha nem szeretnél ceruzával nekiveselkedni.

 

 

 

Fesd ki a felrajzolt mintát! Kezdd az egyszínű festékekkel, és folytasd a kristályos, szemcséket tartalmazó mázakkal!

 

 

Az alsó tálat is fesd meg teljes egészében! Tudod, az egymáshoz érintkező mázak által ragad majd egymásra a két tál.

 

 

 

 

Ha a ragasztást illetően szeretnél biztosra menni, vagy ha nem illeszkednek teljesen a formák, használhatsz domború kontúrt is… Esetünkben néhány pötty és biztos az eggyé olvadás!

 

 

 

Helyezd egymásra a formákat, ahogy szeretnéd! Mi ezen már nem változtatunk, és égetés után te sem fogsz tudni – jól gondold meg!

 

 

 

 

 

 

Íme a kiégetett mártogatós tál használat előtt…

…és használat közben:

Fesd meg Te is a saját mártogatós táladat zöldségekhez, chipshez, tortilla-hoz! Használd a fantáziád és találd ki, Te miket ragasztanál egymásra? 🙂

Még egy kis inspiráció: Ez a békás doboz és ez a kerámiatál is összeragasztással készült.

A tálak ötletgazdája és kivitelezője: Erdősi Kati

0
    0
    Kosarad
    Kosarad jelenleg üresVissza a webshopba